23.12.13

Unge amerikanere i klemme i sundhedsreform

Sundhedsreform: Præsident Barack Obama og Demokraterne kæmper for at holde den kuldsejlede sundhedsreform oven vande.

I 2014 melder mange spørgsmål sig. Hvordan vil Skattevæsenet indkræver bøder fra dem, der har nægtet at være en del af sundhedsreformen og købe en forsikring? Skal læge tvinges til at behandle patienter, der kun kan betale for dele af deres behandling? Hvad hvis folk ikke kan, eller nægter at betale, deres forsikringspræmier? Skal de så stadig være dækket? De spørgsmål er endnu ikke besvaret her få uger før, sundhedsreformen ruller ud over USA. 

Generationstyveri
Et andet centralt emne er unges stilling. Unge under 30 år skal købe forsikring til ca. 1.700 dollars om året. Tanken er, at unge uden større brug for sygesikringen dermed er med til at dække ældres langt højere udgifter til sundhed.

Men det er at bedrage de unge, siger flere. De unge er hårdt ramt af arbejdsløshed, og når arbejdsgivere også skal til at betale sundhedsforsikring, vil de næppe ansætte de unge. 

Der er allerede en betydelig omfordeling mellen unge og gamle i sundhedssystemet. Medicare og Medicaid er i vid udstrækning betalt via en lønsumsafgift. Men om nogle årtier får unge næppe meget ud af deres indbetalinger, for alle forudsigelser peger på, at sundhedsprogrammerne vil gå konkurs og skal skæres kraftigt ned.

Oven i det hele er unges studiegæld ofte tårnhøj og med en rente på mellem fem og ni procent. Til gengæld skal ældre boligejere eksempelvis kun af med en rente på fire procent.  Sundhedsreformen er altså endnu et generationstyveri, lyder det. Ældre amerikanere har levet fedt på kreditkort, og det bliver de unge, som skal betale regningen i form af USA's monstrøse statsgæld.

Akutte problemer
Lige nu gælder det dog krisehåndteringen af de store 2013-udfordringer: 

Op mod syv millioner amerikanere er nødt til at gå fra billige forsikringer over til dyrere - trods løfter om det modsatte. Vreden og frustrationen vokser. Læs om den side af sagen her. 

Mere pinligt er en central webside, som er så fejlfyldt og dårligt opbygget, at den underminerer en afgørende del af sundhedsreformen.

Ifølge reformen skal der i hver delstat være en række "puljer" af forholdsvis raske mennesker kombineret med en vis andel dyrere forsikringskunder - ældre, kronisk syge osv. Det hele skal fungere via en hjemmeside, hvor folk melder sig til med diverse oplysninger og så får tilbudt en sygeforsikring.

Men - hjemmesiden fungerer ikke. Det amerikanske sundhedsministerium har haft næsten 30 firmaer inden over opbygningen af hjemmesiden. Resultatet er et miskmask af fejlmeldinger, sider der ikke kommunikerer med hinanden og over en million brugere, der uforrettet har måttet forlade hjemmesiden uden at få styr på sundhedsforsikringen.

Obama fortæller, at han i begyndelsen af det nye år vil "order unspecified changes to address problems he believes contributed to the fumbled implementation of his signature legislative achievement."

Ikke voldsomt konkret - men flere taler om, at fyringer er nødvendige i sundhedsministeriet og måske af sundhedsministeren selv, Kathleen Sebelius.

No comments:

Post a Comment